Heb je een afspraak met de bedrijfsarts of diens taakgedelegeerde? Dan is het goed om je hierop voor te bereiden. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en dat de bedrijfsarts een goed beeld krijgt van jouw situatie. We geven je graag vijf praktische tips voor een goed medisch consult.

Tips voor een goed medisch consult

Heb je een afspraak met de bedrijfsarts of diens taakgedelegeerde? Dan is het goed om je hierop voor te bereiden. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en dat de bedrijfsarts een goed beeld krijgt van jouw situatie. We geven je graag vijf praktische tips voor een goed medisch consult.

 1. Verzamel vooraf informatie en bewijsstukken
  De volgende zaken hebben wij in elk geval nodig om je goed te kunnen helpen:

  • Je identiteitsbewijs.
  • Namen of verpakkingen van medicijnen die je gebruikt.
  • Gegevens van artsen die jou behandelen.
 2. Bedenk of je nog iemand wilt laten aanschuiven
  Je mag altijd iemand vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld om aantekeningen te maken of je verhaal aan te vullen als dat nodig is. Zo verklein je de kans dat belangrijke zaken onbesproken blijven, of dat je na afloop niet alles goed hebt kunnen onthouden. Vraag iemand die je volledig vertrouwt, bijvoorbeeld een familielid of een goede vriend of vriendin.
 3. Maak vooraf een lijstje met vragen
  Om je situatie goed in beeld te krijgen, stellen wij tijdens een medisch consult veel vragen. Maar jij mag dat zeker ook doen! Het is slim om vooraf na te denken welke vragen je hebt en deze op te schrijven. Zo weet je zeker dat deze onderwerpen tijdens het gesprek aan bod komen. Wij doen graag ons best om al je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
 4. Maak aantekeningen of neem het gesprek op
  Tijdens een medisch consult komen veel onderwerpen rond jouw gezondheid en werk ter sprake. Dit is informatie die voor jou van groot belang is. Het is daarom zeker niet raar als je gespannen bent, of bezorgd dat je niet alles kunt onthouden. Wij raden je van harte aan om zelf aantekeningen te maken of een ander te vragen om dit te doen (zie tip 2). Ook is het geen probleem als je het gesprek wilt opnemen. Uiteraard krijg je van ons altijd een bevestiging van belangrijke (vervolg)afspraken.
 5. Check of je afspraak online, telefonisch of op locatie is
  Veel medische consulten vinden online of telefonisch plaats. Dit scheelt reistijd en stelt jou in staat om vanuit je eigen vertrouwde omgeving het gesprek aan te gaan. Soms is een afspraak op locatie nodig, bijvoorbeeld om een lichamelijk onderzoek te kunnen uitvoeren. In dat geval beperken we je reisafstand zo veel mogelijk, door je uit te nodigen op een vestiging in jouw regio. Dankzij ons landelijke netwerk van vestigingen is de reis altijd te overzien. Wat voor afspraak je ook hebt: je krijgt van tevoren duidelijke informatie en instructies. Zo kun je je voorbereiden en waar nodig je reis plannen.